Intézmény / Instituție: Bányai János Szakközépiskola
Helyszín / Localitate: 535600, Székelyudvarhely, Budvár u. 8A
Időpont / Început: 17:00
17:30
18:00
18:30
19:00
19:30
20:00

Bevezetés a CNC szerszámgépek világába-munkadarab tervezés, gyártás szimulálás, majd megmunkálás

A videó elkészítésének célja betekintést nyújtani a számítógéppel vezérelt gépek világába, a CNC gépkezelői szak és a diákok rendelkezésére álló labor bemutatása. Továbbá egy gyakorlati óra keretein belül a 12. osztályos diákok tervezőprogram használatával elkészítik egy megadott munkadarab térbeli modelljét. A térbeli modell után műszaki rajzot készítenek a munkadarabról, amelyet felhasználnak a kivitelezés során. A gyártás megkezdése előtt program segítségével leszimulálják a megmunkálást. A programban kiválasztják azokat a szerszámokat és paramétereket, amellyel a megmunkálást kívánják végezni. A szimulátor használatával megbizonyosodhatnak a termék legyártásának helyességéről. Végül a CNC marógép beállítása után, elkészítik a megtervezett munkadarabot. Az órán folytatott tevékenység csoportosan zajlik, vezető tanár koordinálásával.


întroducere în lumea mașinilor unelte cu comandă numerică, proiectarea pieselor,întocmirea programului de prelucrare, simularea prelucrării,după care executarea piesei.

Scopul prezentrii este ntroducerea n lumea mainilor-unelte cu comand numeric, n domeniul prelucrrii cu maini-unelte cu comand numeric i a laboratorului de specialitate dotat cu maini-unelte cu comand numeric. Este prezentat o or de specialitate cu clasa a XII-a, la care se execut modelul n spaiu a unei piese date. Dup modelul piesei se execut desenul tehnic de execuie al piesei, care va sta la baza executrii piesei pe maina- unealt cu comand numeric. Se ntocmete programul de prelucrare, dup care se trce la simularea programului de prelucrare printr-un program special pe calculator, pentru verificarea corectudinii programului. Se aleg parametrii regimului de prelucrare, sculele de prelucrare, dup care se trece la reglarea mainii i executarea propriu-zis a piesei pe maina -unealt cu comand numeric. Activitatea se desfoar n grup sub supravegherea i ndrumarea profesorului de specialitate.